- ”Til at inddele Lærestoffet, give Eleverne det paa en synlig Maade, og gjøre Læregangen anskuelig, bruger man Læremidler. De bidrage saaledes baade til at gjøre Undervisningen interessantere og fatteligere for Børnene og til at vinde Tid for Lærerne”. (G.P. Brammer i “Lærebog i Didactik og Pædagogik”, 1837).

fredag den 14. december 2012

Jog.FM




Hvis du er en ivrig løber, cykelrytter eller er bare er til friske gåture, men mangler musik der passer til, er løsningen måske her.


Jog.FM er en webside, hvor du først vælger om du vil løbe, gå eller cykle, og derefter taster din kilometertid ind. Så finder siden forslag, som passer til dit tempo.
Hvis du ikke har musikken liggende i forvejen, kan du enten købe musikken i iTunes, eller lytte til den direkte på Spotify.

Det er klart, at det er amerikansk musik, der vælges iblandt, men man kan sagtens søge på danske kunstnere også.

På den måde kan man lave sin egen playlist med den musik der vil pace en igennem på den planlagte tid.

Hvis du har en iPhone eller iPod, har jog.FM udviklet en app, der automatisk registrerer dit tempo, og finder musik i dit musikbibliotek der passer til. Hvis du vil sætte tempoet op, trykker du på app'en og der kommer straks hurtigere musik. Det forudsætter, at du har et righoldigt udvalg af musik liggende i dit iTunes bibliotek på din iPhone eller iPod, så der er noget at vælge imellem.

fredag den 7. december 2012

Nearpod

For et par uger siden skrev jeg om Socrative, en slags digital håndsoprækning, hvor man kan lave afstemninger i klassen, og eleverne kan gå ind og stemme eller besvare quizzer online.


For iPad, iPod og iPhone findes der en tjeneste der hedder Neapod, som er lidt det samme, og så alligevel ikke.

Her kan læreren lave multimediepræsentationer hjemmefra, på computer eller iPad. I præsentationen kan indgå:
- Slides
- Polls (afstemning)
- Q & A (Spørgsmål og svar)
- Quiz
- Video
- Draw it (et tegnesvar)
- Browse the Internet

Man laver altså en præsentation, som eleverne kan se på deres iPad. Læreren bestemmer hvornår der skal skiftes slide, og der kan indgå et interaktivt indhold, hvor eleverne skal deltage ex ved en tegning, et længere svar eller blot en afstemning. Læreren kan med det samme se resultaterne på sin iPad af afstemningen eller hvad det nu er.
Læreren kan senere vende tilbage og se resultaterne af afstemninger og quizzer under Reports.

I klassen
Når læreren er logget ind på sin konto på Nearpod.com, og har åbnet sin præsentation, vil der stå en 5-cifret talkode. Eleverne går også ind på Nearpod.com og trykker på Student. Her skriver de den 5-cifret kode, og så ser de også lærerens præsentation.

Nearpods egen præsentationsvideo:


På Youtube har Nearpod sin egen kanal: http://www.youtube.com/user/nearpod - hvor der ligger en del instruktive videoer.

fredag den 30. november 2012

Konvertér til den store guldmedalje

Somme tider sidder man med en fil i ét format og vil gerne åbne det med et andet program. Ex én type tekst i en anden type tekstbehandler.

Her kan nettet træde til med en hjælpende hånd. Der findes en hel del sider, som tilbyder hjælp. Det foregår typisk ved at man fortæller hvilken type fil man har, og hvad den skal konverteres til. Det er klart, at man skal konvertere til samme type. Ex. kan video ikke gemmes i docx og tekst ikke gemmes som lyd....;-)

Her er nogle eksempler på steder.









Siderne er mere eller mindre intuitive, men virker i det store hele ret godt. Som regel er det gratis at benytte tjenesterne, men ophavsmændene vil som regel gerne have en skærv for arbejdet. Det kan gives nemt og sikkert via

fredag den 23. november 2012

Socrative - en digital håndsoprækning

Socrative er et smart værktøj, hvor læreren kan engagere sine elever meget nemt.
Det er en slags digital håndsoprækning, hvor læreren spørger om et eller andet ud i klassen, og beder eleverne om at svare på deres computer, tablet (ex iPad) eller mobiltelefon.
Man kan også have forberedt en test el. lign hjemmefra, som eleverne så skal lave på klassen.

Mulighederne for typer af svar er mange:
- Multiple choice
- Sandt/falsk
- Kort svar
- Quick quiz (med og uden tid på)
- osv

 Efterfølgende kan man få en "Exit Ticket", hvor man får at vide, hvad man har lært idag og hvad man mangler at lære. Og læreren kan trække statistik ud over besvarelserne.

Læreren opretter en konto, åbner et rum, og forbereder nogle spørgsmål, en test osv.
Eleverne behøver ikke at logge ind. De skal bare taste nummeret på rummet ind, så er de med.
Når læreren lukker rummet, kan man ikke gå ind og svare mere. Dvs eleverne kan ikke gå ind hjemmefra og  indtaste flere besvarelser.

Det hele kan styres fra lærerens telefon, tablet eller computer.

Se en intro-video her:


Socrative er gratis, og fungerer fra alle enheder med internetadgang.

mandag den 12. november 2012

Google Nyt

Google har altid gang i mange spændende projekter. Nogle lever kun kort tid, og lukkes så ned i al ubemærkethed. Andre får succes og lever videre.
Kendetegnende for Google er, at de prøver sig frem - sender prøveballoner op, og ser så om det er noget folk gider bruge.

Jeg er lige blevet opmærksom på 3 projekter, som jeg ikke anede eksisterede:


Google Art project.

Jeg har tidligere skrevet om, at Statens museum for kunst er i gang med at lægge hele deres samling op digitalt til fri afbenyttelse under CC licensen.
Google har samlet ca 30.000 kunstværker fra 150 samlinger i 40 lande, Heriblandt Statens museum for kunst. Alle værker er i høj kvalitet og der kan zoomes ind på detaljer. Se video om, hvad det er, og hvordan det kan bruges:

Google Art's egen Youtube-kanal: http://www.youtube.com/googleartproject

Designet er meget lækkert, og det er nemt at navigere rundt. bemærk opløsningen på fx dette billede ved at zoome (klikke) ind.



Google Cultural Institute

Er en samling af historiske ressourcer, fra 1905 til 2008 (indtil videre). Det samler begivenheder, personer og samler historien og samtiden.


Sitet er på engelsk, men har en stor rigdom af billed- og filmmateriale, som sagtens kan bruges i historie, samfundsfag eller bare for sin egen interesses skyld.
Designet er, ligesom i Art projektet, meget lækkert og intuitivt. Bemærk fx materialet om og videoen med Anne Frank.


World Wonders
Google Cultural Institute har også et projekt, de kalder World Wonders. De har benyttet sig Google StreetView, hvor man kan se mange seværdigheder helt tæt på og inden i. Steder som fx Versailles i Paris, Fort Apache i USA eller sågar Scotts Hytte på Antarktis(!) Layoutet er igen meget lækkert, og søgekriterierne er mange.




onsdag den 31. oktober 2012

Ninite

Hvis du en gang imellem skal hjælpe en bekendt, et familiemedlem, eller blot dig selv med at installere Windows forfra på computeren, ved du også, at det kan tage rigtig lang tid at finde de nyeste versioner af alle de forskellige programmer man gerne vil have installeret igen.

Det er der nu råd for. På ninite.com kan man gå ind og klikke af, hvad man gerne vil have installeret, og så downloade ét samlet script, som så henter og installerer det man har vinget af.

Programmerne er listet op i forskellige kategorier, og lige nu er der 93 programmer at vælge mellem.

Nederst på siden er der en knap - Get Installer - som man trykker på, og kommer til en ny side, hvor man kan downloade scriptet.

Når Scriptet er hentet, kan du blot starte det og læne dig tilbage, så klarer det resten.

Ikke noget med at skulle trykke på ja, ja, ja, og OK et hav af gange. Det er gjort for dig.

Nemmere kan det ikke blive.

onsdag den 17. oktober 2012

QR-koder

QR-tags eller QR-koder er meget anvendelige i undervisningen. De er blevet særdeles udbredte i de sidste 2-3 år. Man ser dem i blade, på busser, på mælkekartoner - overalt hvor man skal vækkes nogens nysgerrighed.

En QR-tag kan scannes af mobiltelefonen eller iPad'en. I QR-tage'en kan gemmes tekst, link, sms, adressekort osv osv.
Der findes en væld af hjemmesider, hvor man kan lave QR-tags, som er mere eller mindre avanceret.


En helt simpel side er goQR.me, hvor man lige kan det mest almindelige inden for den slags: Tekst, Link (URL), opkald, sms og adressekort. Det er ganske nemt. Når man har lavet sin kode, kan man kopiere den over i et dokument eller printe den ud, alt efter hvad den skal bruges til.







En mere avanceret form for QR er delivr.com. Du kan godt på deres forside lave en tag, ganske som på ex goqr.me, men du kan også oprette dig som bruger, og så får du en række nye spændende muligheder med dine tags. I text editoren kan du noget mere end på goQR. Du kan lave teksten fed, lave farver, indsætte billeder og youtube videoer, indsætte telefonnummer osv osv.

Når man logger ind, har man en oversigt over alle sine tags, hvor man kan se statistik på, hvor mange gange det er blevet scannet. Man kan også ændre indholdet uden at skulle ændre tag'et, hvilket er rigtig smart. Hvis man har sat et QR-tag på den store faldefærdige lade eller andet sted i naturen fx ifm et O-løb, kan man lade tag'et sidde, men ændre indholdet fra delivr.com. Man kan tillade kommentarer til sine tags. Så kan eleverne sende en kommentar når de har udført opgaven, og du kan læse den på delivr.
Der er dog den betingelse, at eleverne også skal have en konto på delivr, for at kunne kommentere.


Hvad kan det så bruges til?

Husk, at der skal en QR-læser til på iPad eller mobil. En QR-scanner (eller barcode scanner) afkoder bare tag'en. Den gør ikke det der står i tag'en.  Og det kan ikke betale sig at købe en QR-reader. Dem der kan hentes gratis virker alle perfekt.


Musik:
- sammenspil. Indspil figurer på bas, klaver og guitar på video. Læg videoerne ex på Youtube (eller skoletube) og lav et QR-tag, som åbner videoen. Så kan eleven sidde i ro og mag i et andet lokale og øve. Blot de har deres iPad eller mobil med (og et instrument selvfølgelig).

Køkkenet:
Sæt et QR-tag på skabene, der viser en liste over hvad der skal være, eller et billede.

Biblioteket:
-Inspil en boganmeldelse på en lydoptager. læg lydfilen et sted og lav et QRtag der afspiller filen, som sættes bag på bogen som det handler om.

O-løb.
Sæt et QRtag ved posterne, som beskriver en opgave, eller hvor holden nu skal gå hen.

Osv osv osv osv osv....

Hvis din skole abonnerer på LÆR-IT og Skoletube, findes der et videokursus derinde, som beskriver det hele meget godt. Nogen af ideerne derfra er gengivet her.

---------------------------------------

Da et QR-tag kan indeholde næsten hvad som helst, er det kun fantasien der sætter grænsen.


Se også:



....Happy Hunting!



mandag den 15. oktober 2012

Den moderne Notesblok

For os, der prøver at afskaffe huskeblokken, notesbogen, de små gule POST-IT lapper osv, er her nogle bud på, hvad der kunne erstatte dem.
Det er vigtigt, at
- det er nemt at gå til
- det synkroniseres ud i Skyen
- det kan læses på andre enheder (mobil, tablet)



1. Den Simpleste løsning


Den nemmeste og simpleste løsning er at have en notesblok (følger som standard med både Windows og OS X) åben på skrivebordet, og så gemme dokumentet i sin Dropbox eller Google Drev.
På dine mobile devices har du måske allerede installeret dropbox, google drev og hvad de nu hedder, så ligger den jo lige til højrebenet.



2. Rememeberthemilk.com


Første lidt mere avanceret bud er Remember the Milk. En huskeseddel, der kan bruges til indkøb og til alt mulig andet. Man går ind og tilmelder sig, og så er det bare om at oprette ting man skal huske. Man kan sætte reminder på, dato og klokkeslet, dele det ind i privat og arbejde og en masse andet.
Og hvis du installerer App'en på din iPhone, iPad, Android eller Windows phone vil det hele synkroniseres.




3. EverNote

Evernote synkroniserer også mellem enheder. Den kan både gemme links, billeder, film, indtalt lyd og skrevne noter. Den arbejder sammen med en række andre tjenester.

Og det er supernemt at organisere sine notater. På Evernote's hjemmeside ligger der masser af videoguider og forslag til brug. Se videoen herunder for at et indtryk af hvad den kan.

For at komme godt igang kan du læse denne lille trin-for-trin guide ,
Det er også muligt at dele sine notater med andre. Det er ganske smart. Så prøv at oprette dig derinde, hent programmet og prøv det af. Der er mange muligheder.


4. Notesync.com


Notesync udnytter at du nok allerede har en Google mail, idet den opretter notaterne i Google Docs. Det er ganske smart tænkt. Så bliver det pludselig til et rigtigt dokument, som du kan redigere videre i, når du har oprettet det - måske på din telefon.
Når man har installeret det lille program og skrevet sin mail og password ind, Laver NoteSync en mappe under "Mit Drev", og her gemmes alle noter/dokumenter. Dokumenterne kan som andre dokumenter deles med venner og bekendte.


5. Diigo.com


Diigo er et samlingssted for dine udklip fra nettet. Du kan klippe tekster, billeder, films osv og så gemme det i Diigo. Men da billeder siger mere en 1000 ord, skal du se denne video, som er lavet af en lærer, der synes papirspildet er alt for stort på hans skole.
Video #1



Video #2


fredag den 12. oktober 2012

OFF TOPIC: Rejsetips til en billig ferie


Indrømmet.  Dette har ikke så meget med IT i skolen at gøre. Men der er en del Web 2.0 i det. Så helt Off Topic er det ikke.

På opfordring kommer her nogle få henvisninger til hjemmesider, hvor man kan sammenstykke sin egen billige ferie. De viste steder er ikke de eneste steder, man kan benytte. Der er mange andre, og måske oven i købet bedre for dig. Det her er bare mine favoritter - lige nu....

Hvis vi deler ferien op i nogle trin, så bliver det lidt nemmere:
1. Overblik
2. Overnatning
3. Flyveturen
4. Husk i øvrigt - eller: Resten!



1. Overblik

For at holde styr på alle bekræftelser, mails, billetter, bookings osv, kan man oprette sig på Tripit.com, der klarer det for en. Hvis du skriver din emailadresse ind i din profil, finder den slev ud af at hente relevante mails ind fra de steder du bestiller hjemmefra. Den kan også vise klokken, vejret og ruteanvisninger til der hvor man skal bo. Hentes som app til mobilen eller tablet'en.

2. Overnatning

AirBnB.dk


Er et websted, hvor man kan tilmelde sig, hvis man har et ledigt værelse, en lejlighed, et hus, hytte eller blot en madras på gulvet. Kort sagt: En overnatningsmulighed.

Hvis man vil leje et sted at sove, er priserne er som regel billige, og der er altid billeder i annoncerne, så man få et indtryk af standarden hjemmfra. AirBnb garanterer, at billederne er autentiske. Der er ofte anmeldelser af stedet fra de tidligere lejere.

Hvis man falder for et sted, kontakter ejeren, får en aftale i stand, betaler man via AirBnb, og de sørger for at ejeren får sin del af beløbet. Det er meget praktisk, så der ikke er noget mellemværende, når man ankommer. Ejeren vil gerne hjælpe med at finde bus/undergrundsbane o.lign. så man bliver glad for at være der.

AirBnB er repræsenteret i over 30.000 byer i hele verden, så der skulle være nok at vælge mellem.
Som rejseeksempel vælger jeg en lejlighed i centrum af Barcelona med plads til 4 prs. Det koster fra ca 325 kr pr nat.  Det kan ikke gøres billigere.


3. Flyveturen

Momondo.dk

Momondo har forbindelse til alverdens flyselskaber, og kan sammensætte flyveturen med eller uden mellemlandinger hvorfra og hvortil du ønsker.

Det er et rigtig godt redskab. Man sidder med en fornemmelse af, at der ikke er et eller andet godt tilbud man går glip af, bare fordi man ikke kommer forbi en bestemt hjemmeside. Her er det hele.

Det skal indskydes, at det kun er rutetrafik den leder efter. Chartertrafikken er et kapitel for sig. Ønsker man en chartertur, skal man besøge de enkelte selskabers hjemmesider.


Hvis vi fortsætter eksemplet fra før, kan jeg flyve med Ryan Air til Barcelona (fra Tirstrup) og retur for 2161 kr pr prs. På momondo kan jeg nemt se, at hvis jeg vælger andre rejsedage, bliver det dyrere eller billigere. Det er op til mig.


Ryan air


Som man kan se, kan man på Ryan Air planlægge og booke hele sin ferie. I 2009 gjorde jeg det selv ifm en ferie til Malaga. Det var flyvetur, privat indkvartering og billeje. Den mulighed kan også anbefales.

Men tilbage til vores eksempel med Barcelona:
Her får jeg ca den samme pris som momondo gav mig, lidt mere specificeret ud. Og der kan jeg tydeligt se, at prisen er lavere, hvis jeg vælger at flyve midt i ugen, i stedet for i weekenden.






















4. Husk i øvrigt - eller: Resten!

Checkmytrip.com

Siden er en portal for alt, hvad du skal bruge af praktiske oplysninger ifm dit ophold. Hvis man er lidt af en globetrotter, og rejser tit, kan man med fordel oprette en profil derinde og gemme alle sine rejser.

Du kan finde kort over undergrunds-banen, valutaomregner, alm. kort, rute-vejledninger og meget mere. Så er der styr på detaljerne hjemmefra.














Spisesteder? - Yelp'en er nær! 

Når man nu sidder i en billig lejlighed i Barcelona, og ikke vil lave alle måltider selv, må man ud i byen og finde spisestederne. Her kan man også forberede sig hjemmefra, eller søge når man er der.

Hjemmesiden yelp.com er en database over restauranter, barer, caféer, nattelivet, "Skønhed og Spa", osv osv - listen er lang. Her kan man søge ud fra et hav af kriterier, så den viser præcis det man leder efter.

Yelp har også udviklet en app til iPhone, Android, Windows Phone, Blackberry og iPad. Og de har også en Facebookside (selvfølgelig).
















Seværdigheder

Uanset hvor rejsen går hen, er det altid godt lige at sætte sig lidt ind i, hvad det er for et land man besøger. Man kan starte på http://www.geographia.com. Her er links til alverdens lande.

I vores eksempel skal vi til Barcelona, så jeg har fundet frem til
 http://www.spain.info/da/ven/grandes-ciudades/barcelona.html, hvor jeg kan orientere mig om Kunst og kultur, Barcelona for unge, for børn, sport, Gastronomi, By night, indkøbsmulig-heder osv osv.

Der findes også oversigt over transportmuligheder, hvis du ikke lige vil trave Barcelona tyndt.












Gode Apps til rejsen

http://beep.tv2.dk/guide/de-10-apps-til-rejsen
http://www.pcworld.dk/art/218435/syv-nyttige-mobil-apps-redder-ferien
http://tdc.dk/publish.php?id=29483


Og HUSK nu at sende et postkort

Hvem kan ikke blive stresset over dét. Nu kan du gøre det online med et billede du selv har taget. Nemt og hurtigt.

Billedet siger det hele. Men vær opmærksom på, at det kan blive en dyr porto, hvis det foregår over mobilnettet. Data fra udlandet er ikke billig. Sørg for at være på WiFi, når du sender postkortet.

God ferieplanlægning!

onsdag den 3. oktober 2012

SprogAPP

På www.dsn.dk/sproghjaelp kan man hente en huskeapp med 29 huskeregler, som fx: skal man bruge "ad" eller "af", "ligge" eller "lægge".

App'en er rettet mod 7-9. klasses elever, og kan hentes i AppStore til iPhone og iPad, og Android Market til Div Smartphones og Tablets.
App'en hedder "Sproghjælp"


Reglerne, som er suppleret med eksempler, kan man også hente til sin computer i form af en PDF fil.


På Sprognævnets forside - dsn.dk - har man adgang til at slå op i Retskrivningsordbogen. Den, ordbogen, har afgjort mange væddemål i tidens løb.


tirsdag den 25. september 2012

RSS - Alt kommer til DIG, og så behøver du kun at kigge ét sted.

RSS-feeds holder øje med hjemmesider for dig. Alt du behøver er en Nyhedslæser (Google har en). Så har pludselig du en "avis" som du selv har lavet, og du er altid up-to-date.
Alle blogsystemer, CMS systemer (ex Joomla, Wordpress) og næsten alt andet giver mulighed for at integrere RSS.

Og hvor er så pointen for eleverne i undervisningen???


- Jo, hvis læreren har aktiveret RSS på sin Faghjemmeside, i SkoleIntra eller på sin side, så vil eleven altid få nyeste opdateringer af siden ind i sin nyhedslæser, og det giver god mening, hvis det handler om en huskeliste, en lektieside eller artikler der skal læses. På den måde behøver eleven ikke skulle tjekke en masse sider dagligt, men blot én side, nemlig nyhedslæseren.

Man kan i sin nyhedslæser følge lige så mange sider man har lyst til. Det kunne være aviser, TV-stationer, div Blogs (ex. www.it-noter.dk).
Nogle gange står det lille RSS-ikon ved en artikel, men oftest oppe i adresselinjen. Klik på det og vælg RSS i den menu der fremkommer.

Så bliver du taget videre til hvilken læser du vil bruge. Jeg kan anbefale Google Læser.

Derfra er det bare at finde sider du vil følge, og så gå ind og læse nyheder når du har tid.

På EMU har de lavet en overskuelig og enkel indføring i hvad man skal gøre. Læs den her:
http://www.emu.dk/tema/web2/rss/index.html

fredag den 21. september 2012

Screenshots

Sidder du også somme tider og vil gerne have et udsnit af en hjemmeside til senere brug?
Eller et print af hele skærmen?

På http://take-a-screenshot.org/ er der beskrevet nøje hvordan man klarer det, både i windows, på MAC, iPad, Linux osv osv.

I Chrome browseren kan man også installere et tillægsprogram, der hedder "screen capture":
Følg dette link https://chrome.google.com/webstore/search/screen%20capture
Så står følgende øverst:

Tryk på installér, så skulle det blive en integreret del af din Chrome browser.

Når du så vil "fotografere" noget fra en hjemmside, trykker du enten på ikonet oppe i højre hjørne ved siden af svensknøglen, eller du trykker Ctrl+Alt+P for at aktivere det direkte.



MEN HUSK!
Hvis du tager en graf eller et udsnit af en hjemmside, skal du huske at nævne hvor du har det fra.
Og husk at skre dig, at billeder, som du låner, er til fri afbenyttelse. Ellers er det tyveri..

Ordmylder

Wordle.net kan man lave et flot "ordmylder".
Man henviser blot til en hjemmeside, som den så scanner for ord og sætter ind, eller man lægger sin egen liste af ord ind. Når mylderet er lavet, kan man slette enkelte ord igen, ændre form, farver og skrifttype.
Slutteligt kan man tage et screenshot af det og gemme som billede, som så kan indsættes i et dokument eller hvad man nu skal bruge det til.


Her har jeg blot ladet den hente ord fra den voldsomt anerkendte side www.lette-opskrifter.dk.



onsdag den 19. september 2012

Arbejd sammen online

Når man sidder og arbejder i et dokument online, ex i Google Docs, kan man nemt arbejde flere samtidig i det samme dokument. Flere har allerede brugt det i undervisningen eller ifm teammøder.

Det at arbejde collaborativt ligger meget i Web 2.0 trenden, og er således meget hot (og anvendeligt).

Her skal vises 2 eksempler på steder det kan anvendes.


Typewith.me

Er et sted, hvor man kan skrive sammen, og dele tanker og skitser. Man kan arbejde op til 16 sammen samtidig. Alle får hver sin skriftfarve, så man kan holde styr på hvem der skriver hvad. Man kan indsætte billeder og tegninger, og man kan gemme det hele i forskellige formater. Godt til noget Brainstorming i et forum, hvor man ikke er fysisk sammen. Se instruktionsvideoen her




Dabbleboard.com

Dabbleboard havde vi egentlig fat i, da vi forsøgte os med interaktive tavler. Det kan bruges til at lave diagrammer, frihåndstegning, tegninger osv osv. Og man kan arbejde i det flere på en gang.
Når du har set videoen, ved du lidt mere om, hvad du måske kan bruge det til.


Todaysmeet.com

En 3. mulighed for at være interaktiv er todaysmeet. Her kan man oprette en BackChannel, hvor deltagere kan stille spørgsmål eller brainstorme eller kommentere på undervisningen.
Læreren har så sat sin computer til projektoren, og kan have en browser åben på lærredet, hvor alle kan kan se hvad der bliver skrevet.
Se tutorial video her:




tirsdag den 18. september 2012

Billedredigering Online

Jeg vil gerne på denne blog slå et slag for, at alle de steder hvor man lige så godt kan arbejde online, der skal man gøre det. På den måde sikrer man sine dokumenter, billeder, musik osv.

Eksempler:
1. I stedet for at have dokumenter liggende på computeren,
- kan man bruge sit Google drev, sin Dropbox, SkyDrive osv. (Hvis man har brug for mere plads end det man får gratis, er det billigst at opgradere sit Google Drev. Mere herom en anden dag).

2. I stedet for at have billeder liggende på computeren
- kan man bruge sit Google drev, Dropbox osv. Hvis man har rigtig mange billeder, kan man som nævnt købe sig til mere plads, eller man kan finde et decideret backupsted og placere dem. Jeg bruger selv BackupBob. Det er ikke særlig dyt og der er ubegrænset plads... Der findes et hav af backuptjenester derude. Spørg hvis du er interesseret.

3. Når du skal lave - eller arbejde i - et dokument,
- kan du i 90 % af tilfældene bruge Google Docs. eller en anden online office suite (ex Microsoft office 365). Det gør tingene mere smidige, at du kun har tingene i én version og kan arbejde i dem hvor som helst. Google Docs kan ikke alt det, som Microsoft office eller Open Office kan, men mange af de dagligdags mest gængse ting klarer den fint.

4. Sådan findes der tjenester og steder derude til alle formål. Det er bare at finde de bedst egnede.
LÆR IT's Skoletube er én af de steder, der samler nogle tjenester, som de mener er egnede i skolesammenhæng, og som de har fået overtalt til at integrere UNI-LOGIN i.


Jeg har fundet 2 eksempler på online Billedbehandling:

ipiccy.com


iPiccy er på engelsk, og man åbner billeder direkte fra harddisken, eller hvor de nu ligger. Der er et hav af værktøjer i venstre side af skærmen, og alt kan fortrydes bagefter. Når man har behandlet et billede færdigt, kan det puttes direkte på Facebook, Twitter osv.
Tjenesten er nem at benytte og kræver ikke login for at virke.


Fotoflexer.com


Fotoflexer er på dansk, og igen kan man åbne billeder direkte fra ens lagerenhed. Man kan også tage et billede direkte med ens Webcam og redigere i. Menuerne sidder i toppen, og er supernemme at gå til. Og der er alt det man skal bruge. Der er ikke de samme muligheder som i iPiccy for at smide billedet direkte på de sociale medier, men det må man så gøre efter man har gemt det på computeren.

Jeg vil ikke anbefale den ene frem for den anden.  Der er fordele og ulemper ved begge to. Så dete r bare om at prøve dem, hvis du vil bearbejde dine pletskud lidt.
God fornøjelse.

fredag den 14. september 2012

SAMR-modellen (Kilde: Læringsteknologi.dk)

Ruben R. Puentedura har udviklet en model til at anskueliggøre, om vi får nok ud af den teknologi, som vi bruger i undervisningen. han kalder den SAMR-modellen.

Følgende er klippet fra bloggen: "Læringsteknologi.dk", der skrives af Center for Undervisningsmidler (CFU).


Undervisere kan bruge modellen til at:
  • reflektere over egen brug af læringsteknologi
  • inddrage  i planlægningen af egen undervisning
  • vurdere digitale læremidler – især programmer, tjenester og apps
Modellen skal - som navnet antyder - læses nedefra. jo højere lag man kan placere sin egen undervisning i, jo større relevans har det at inddrage IT i undervisningen..  Niveau S og A er OK, men når man når M og R bliver det rigtig godt. Sådan tolker jeg ihvertfald det jeg læser. (CB)
(Kilde:  Læringsteknologi.dk)

Substitution (Erstatning)
Teknologi som direkte værktøjserstatning uden funktionelle ændringer.
Erstatning indebærer at bruge IT til at gøre præcis det samme, som man ville have gjort uden IT. Simpel brug af et tekstbehandlingsprogram, simple digitale plancher, simpel læsning af e-bøger, digitale læringsspil og apps som f.eks. hangman, løse krydsord, spille spil inden for de 4 regningsarter m.m. Disse læringsaktiviteter kunne lige så godt være blevet gjort uden brug af IT, uden at det ville have ændret noget som helst ved den opgave, eleverne var sat til at arbejde med, og den faglige læreproces, de indgår i.

Augmentation (Udvidelse)
Teknologi som direkte værktøjserstatning med funktionelle forbedringer.
Anvendes IT som en udvidelse, betyder det, at man anvender nogle af de “smarte” funktioner i værktøjerne. Det kunne f.eks. være f.eks. stave- og grammatikkontrol, zoom- og annoteringsfunktioner på digitale kort, at bruge “copy/paste” i et program m.m. At bruge IT som “en udvidelse” betyder, at man bruger nogle af de digitale funktioner i teknologien til at gøre arbejdsprocessen lettere. Der er stadigvæk tale om en “værktøjserstatning” for, hvad vi kunne gøre uden brug af IT. Opgaven, eleverne arbejder med, er stadig den samme, det er bare blevet lettere og mere anvendeligt på grund af teknologien.
Det to ovennævnte kategorier i modellen klassificeres som “styrkelse af læreprocessen”. De to næste kategorier klassificeres som “transformation af læreprocessen”.
Modification (Ændring)
Teknologi tillader betydeligt re-design af opgaven.
Måden, hvorpå IT anvendes i denne kategori, indebærer, at den læringsaktivitet eller opgave, eleverne arbejder med, ændres i forhold de aktiviteter og muligheder, der eksisterer uden inddragelse af IT. For underviseren betyder det, at selve planlægningen af undervisningen – konstruktionen af det didaktiske design – ændres, når IT anvendes i denne kategori.
E-mail-korrespondance mellem elever og deres partnerskabsklasser erstatter ikke blot det at sende breve med posten, men den umiddelbare respons på e-mails betyder, at denne korrespondance/kommunikation kan indgå i og ændre selve læringsaktiviteten, eleverne arbejder med. Et andet eksempel kunne være den lette adgang til multimedieproduktion, som eleverne har på deres computere eller smartphones. Hvor analog/tidlig digital multimedieproduktion var teknisk krævende og langsommelig, kan læringsaktiviteten nu ikke blot indeholde langt flere men også en bredere vifte af multimedier.
...Ovennævnte eksempler belyser, at selve opgaven, læringsaktiviteten og dermed det didaktiske design ændres, når IT inddrages på dette niveau.
Redefinition (Omskabelse)
Teknologien tillader design af nye opgaver, der tidligere ikke var mulige.
At anvende IT på denne kategoris præmisser betyder, at eleverne bruger teknologien til læringsaktiviteter, der ikke kan lade sig gøre uden brug af IT. Det kunne f.eks. være brugen af kollaborative forfatterværktøjer som Google Docs, hvor eleverne uafhængigt at tid, sted og landegrænser kan samarbejde i realtid om samme produkt. Produktion af wikis med tilhørende diskussions- og refleksionsværktøjer, avancerede muligheder for kategorisering og tagging, mulighed for at oprette “ønskede” artikler og invitation af eksterne forfattere kunne være et andet eksempel. Et tredje eksempel kunne være brugen af blogs og andre sociale tjenester i procesorienterede forløb, hvor eleverne kan udgive og få respons på deres produkter fra hele verden, og hvor deres læringsproces kan dokumenteres med henblik på refleksion over egen læringsproces. Eller eleverne kan producere spørgeskemaundersøgelser og lade deres 800 venner på facebook svare.

Om modellen

Modellens pointe er, at undervisere må stræbe mod, at IT i undervisningen ikke kun begrænses til en “styrkelse af læreprocessen” (erstatning af kendte værktøjer med eller uden funktionelle forbedringer), men også anvender IT til at “transformere læreprocessen” til nye undervisnings- og læringsformer.
... Modellen pointerer, at hvis vi vil udnytte potentialet i IT i skolen -der hvor IT gør en forskel – så er det ikke nok at se teknologi som en erstatning for noget, vi gør i forvejen.
Modellen rejser også nogle spørgsmål til de enkelte niveauer, som man med god grund kan overveje svaret på. Ruben R. Puentedura beder undervisere overveje:
Substitution/Erstatning
  • Hvad får jeg (eleverne) ud af, at jeg erstatter gammel teknologi med ny teknologi?
Augmentation/Udvidelse
  • Har jeg tilføjet en egenskab til læringsaktiviteten/opgaven, som ikke kunne være blevet gjort med den gamle teknologi på et grundlæggende niveau?
  • Hvordan bidrager denne egenskab til mit didaktiske design?
Modification/Ændring
  • Hvordan er den oprindelige læringsaktivitet/opgave blevet ændret?
  • Afhænger denne ændring af den nye teknologi?
  • Hvordan bidrager denne ændring til mit didaktiske design?
Redefinition/Omskabelse
  • Hvad består den nye læringsaktivitet/opgave af?
  • Vil den erstatte eller understøtte tidligere læringsaktiviteter/opgaver?
  • Hvordan er denne læringsaktivitet kun mulig ved brug af ny teknologi?
  • Hvordan bidrager den nye læringsaktivitet til mit didaktiske design?
Hele teksten kan læses på http://www.laeringsteknologi.dk/?p=415



tirsdag den 11. september 2012

LÆR IT (som vi abonnerer på)

Jeg har været på Seminar hos firmaet LÆR-IT  (www.laerit.dk), som koncentrerer sig om online software og -tjenester der er specielt egnede for folkeskolen (WEB 2.0).
For et par år siden havde vi et par temadage i efterskolen, hvor LÆR-IT var på besøg og vise nogle af de tjenester, de har i deres fold.
Nu er samlingen blevet større og bedre. Deres websteder er blevet moderniseret, og jeg vil i det følgende forsøge at vise hvor de findes, og hvad de består af:

www.Laerit.dk
Hvis man går ind på www.laerit.dk kommer man til en oversigt over videotitler. Deres speciale fra starten var små videokurser og -instruktioner  om digitale tjenester og programmer.


Lær It komplekset består af 3 ben:
1. Videoarkivet, hvor alle uploadede videoer fra alle brugere ligger. De kan gøres private eller offentligt tilgængelige
2. SkoleTube, som er en samling af “Apps”, som Lært IT har indgået samarbejde med, og hvor man kan logge ind med UNI-LOGIN (mere senere)
3. SkoleBlogs, et Blogsystem, hvor der ligger en række skabeloner (PLC, Avis, Bogblog osv), eller man kan bygge sin egen klasseblog, elevblog, skoleblog osv osv. Her kan også findes PortLog: En sammentrækning af Portfolio og Logbog.
Lærervejledning findes her: http://www.laerit.dk/laerervejledning.pdf
www.Skoletube.dk
Når man er logget ind på Skoletube med sit UNILOGIN kan man bruge de tilknyttede apps, som vises på siden. Det vil føre for vidt at gennemgå dem her. Der er nogle korte og præcise videoer ved hvert ikon. Gå ind på siden, hold musen over de enkelte ikoner, og se hvad de kan.
Hvis I synes at vores elever er for gamle til nogle af disse apps, kunne de måske bruges til dem der har svært ved læsning og skrivning.
Apps’ne er meget anvendelige, og nemme at bruge. De har den fordel, at de ligger online, og der skal derfor ikke installeres noget. Jeg skal afholde mig fra at foreslå hvilke fag, de er anvendelige i. Kun fantasien sætter grænsen. Og Skoletube og lærIT kører også på iPad…
Læs og se mere om Skoletube her: http://www.it-didaktisk.dk/?p=674








www.skoleblogs.dk
Skoleblogs er ikke så langt væk fra det blogsystem vi kender i Googleverdenen. Det bygger på WordPress-systemet. Det er nemt at finde ud af.
Man kan tilknytte personer, klasser, grupper osv vha UNI-LOGINS.
Videoer om Skoleblogs: http://www.laerit.dk/category/videotitler/skoleblogs-software/ logget ind på Skoletube med sit UNILOGIN kan man bruge de tilknyttede apps, som vises på siden. Det vil føre for vidt at gennemgå dem her. Der er nogle korte og præcise videoer ved hvert ikon. Gå ind på siden, hold musen over de enkelte ikoner, og se hvad de kan.
Hvis I synes at vores elever er for gamle til nogle af disse apps, kunne de måske bruges til dem der har svært ved læsning og skrivning.
Apps’ne er meget anvendelige, og nemme at bruge. De har den fordel, at de ligger online, og der skal derfor ikke installeres noget. Jeg skal afholde mig fra at foreslå hvilke fag, de er anvendelige i. Kun fantasien sætter grænsen. Og Skoletube og lærIT kører også på iPad…
Læs og se mere om Skoletube her: http://www.it-didaktisk.dk/?p=674

Gratis billeder og film.

Når man skal lave en opgave, er det nemt at gå ud på nettet og finde billeder og film, og benytte i sin opgave. Det er bare ikke altid lovligt.
Hvis man vil være sikker på at benytte frit tilgængeligt og gratis materiale, skal man sikre sig, at materialet er under CC licens (Creative Commons). (www.creativecommons.dk)
forlaget LÆR IT har lavet en bog med masser af henvisninger til gratis materiale.
Bogen kan læses her http://www.laerit.dk/cc/  eller lånes af mig.
 Flickr.com (billedtjeneste) er der ca 6 mia. billeder, og de 200 mill. er på CC licens, og må gerne benyttes. Har du iPad, kan du gennem App’en FlickrStackr søge på gratis billeder.
 Vimeo.com (videotejeneste a la Youtube) er der ca 1 mill videoer til fri 
afbenyttelse.
Alt i alt giver det immervæk nogle muligheder….
Sokrates' død, 1787, (Kilde: Statens Museum for Kunst) 






Statens Museum For Kunst  (SMK.dk)
På SMK har man besluttet at lægge alle sine billeder ud på nettet i høj opløsning under CC by licens.  Dvs at man må redigere i dem og bruge dem til hvad man vil, dog skal man huske at nævne hvor man har materialet fra. Indtil nu ligger der knap 160 billeder.
Fx kunne man få printet et eller flere ud i stor (original) størrelse til en billig penge, sætte det i en gammel guldramme, og hænge op. Så har man en billig udstilling, der nemt kan udskiftes.
Peter Leth fra LÆR IT har oprettet en videokanal på Skoletube http://www.skoletube.dk/group/SMK , hvor der er forskellige videoer, der knytter sig til SMK-projektet.