- ”Til at inddele Lærestoffet, give Eleverne det paa en synlig Maade, og gjøre Læregangen anskuelig, bruger man Læremidler. De bidrage saaledes baade til at gjøre Undervisningen interessantere og fatteligere for Børnene og til at vinde Tid for Lærerne”. (G.P. Brammer i “Lærebog i Didactik og Pædagogik”, 1837).

onsdag den 17. oktober 2012

QR-koder

QR-tags eller QR-koder er meget anvendelige i undervisningen. De er blevet særdeles udbredte i de sidste 2-3 år. Man ser dem i blade, på busser, på mælkekartoner - overalt hvor man skal vækkes nogens nysgerrighed.

En QR-tag kan scannes af mobiltelefonen eller iPad'en. I QR-tage'en kan gemmes tekst, link, sms, adressekort osv osv.
Der findes en væld af hjemmesider, hvor man kan lave QR-tags, som er mere eller mindre avanceret.


En helt simpel side er goQR.me, hvor man lige kan det mest almindelige inden for den slags: Tekst, Link (URL), opkald, sms og adressekort. Det er ganske nemt. Når man har lavet sin kode, kan man kopiere den over i et dokument eller printe den ud, alt efter hvad den skal bruges til.







En mere avanceret form for QR er delivr.com. Du kan godt på deres forside lave en tag, ganske som på ex goqr.me, men du kan også oprette dig som bruger, og så får du en række nye spændende muligheder med dine tags. I text editoren kan du noget mere end på goQR. Du kan lave teksten fed, lave farver, indsætte billeder og youtube videoer, indsætte telefonnummer osv osv.

Når man logger ind, har man en oversigt over alle sine tags, hvor man kan se statistik på, hvor mange gange det er blevet scannet. Man kan også ændre indholdet uden at skulle ændre tag'et, hvilket er rigtig smart. Hvis man har sat et QR-tag på den store faldefærdige lade eller andet sted i naturen fx ifm et O-løb, kan man lade tag'et sidde, men ændre indholdet fra delivr.com. Man kan tillade kommentarer til sine tags. Så kan eleverne sende en kommentar når de har udført opgaven, og du kan læse den på delivr.
Der er dog den betingelse, at eleverne også skal have en konto på delivr, for at kunne kommentere.


Hvad kan det så bruges til?

Husk, at der skal en QR-læser til på iPad eller mobil. En QR-scanner (eller barcode scanner) afkoder bare tag'en. Den gør ikke det der står i tag'en.  Og det kan ikke betale sig at købe en QR-reader. Dem der kan hentes gratis virker alle perfekt.


Musik:
- sammenspil. Indspil figurer på bas, klaver og guitar på video. Læg videoerne ex på Youtube (eller skoletube) og lav et QR-tag, som åbner videoen. Så kan eleven sidde i ro og mag i et andet lokale og øve. Blot de har deres iPad eller mobil med (og et instrument selvfølgelig).

Køkkenet:
Sæt et QR-tag på skabene, der viser en liste over hvad der skal være, eller et billede.

Biblioteket:
-Inspil en boganmeldelse på en lydoptager. læg lydfilen et sted og lav et QRtag der afspiller filen, som sættes bag på bogen som det handler om.

O-løb.
Sæt et QRtag ved posterne, som beskriver en opgave, eller hvor holden nu skal gå hen.

Osv osv osv osv osv....

Hvis din skole abonnerer på LÆR-IT og Skoletube, findes der et videokursus derinde, som beskriver det hele meget godt. Nogen af ideerne derfra er gengivet her.

---------------------------------------

Da et QR-tag kan indeholde næsten hvad som helst, er det kun fantasien der sætter grænsen.


Se også:



....Happy Hunting!